Een drainagesysteem aanleggen: dat doe je natuurlijk met drainagebuizen. Met bijbehorende hulpstukken en natuurlijk een put leg je een systeem aan dat het overtollige water perfect wegvoert. Maar waar let je allemaal op als een drainagebuis gaat aanleggen? Welke soort drainagebuis moet je hebben voor welk soort grond, en hoe pak je de aanleg van een drainagesysteem verder eigenlijk aan? Je leest het in deze blog!

Waarvoor dient een drainagebuis?

Een drainagebuis is een slimme manier om het teveel aan water in jouw grond af te voeren. Zorg je niet voor de juiste drainage op jouw grond, dan kunnen er ontsierende plassen ontstaan of wordt je grond modderig. Iets wat je natuurlijk niet wil! Een drainagebuis is een geperforeerde, flexibele buis, al dan niet voorzien van een omhulsel, waarin het grondwater makkelijk kan doordringen. Deze buizen zijn in verschillende diameters te krijgen en aan elkaar te koppelen met klikhulpstukken.

Welk type drainagebuis past bij mijn project?

Welk type drainagebuis jij moet hebben, ligt allereerst aan het type grond waar je de buis in gaat aanbrengen. Je wil natuurlijk dat je nieuwe drainagebuis zo lang mogelijk meegaat, en wilt rotten voorkomen. Idealiter helpt het omhulsel van je buis om de instroomweerstand te verkleinen, waardoor het water nog makkelijker afgevoerd wordt. Welk omhulsel kies je dan voor welk soort grond?

  • Zand, veen: drainagebuis met kokos omhulsel
  • Klei: drainagebuis met kunststof omhulsel (bijv. PP450)

Vervolgens kies je de juiste diameter voor je buis: ook die bepaalt of je drainage straks lekker gaat doorlopen. Hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter je buis moet zijn. Een kleinere buis slibt logischerwijs ook eerder dicht met grond of ander vuil.

Hoe leg je drainagebuizen goed aan?

Nu je de juiste buizen te pakken hebt, is een goede aanleg natuurlijk van groot belang om je drainagesysteem goed te laten werken. Om te beginnen leg je een goed drainageplan aan, waarin je de ligging van de buizen vastlegt en bestaande buizen (van bijvoorbeeld nutsbedrijven) in kaart brengt. Vervolgens graaf je een sleuf (minimaal 60 cm diep, max 90 cm) waarin je buis comfortabel past qua diameter: je zorgt verder dat hij mooi vlak en waterpas kan liggen. Tot slot is het afdekken erg belangrijk: je doet dit altijd met een filterende laag, zoals schelpen of grind.

  • Drainageplan opstellen
  • Sleuf graven (min. 60, max. 90 cm diep)
  • Buizen waterpas plaatsen
  • Afdekken met schelpen of grind (filterend)

Drainagebuis kopen

De juiste drainagebuis kopen doe je natuurlijk bij een partij met verstand van zaken. Een partij die je niet alleen de drainagebuis zelf kan leveren, maar ook handige hulpstukken waarmee je de buizen aan elkaar kunt bevestigen en drainageputten, waarmee je je systeem compleet maakt. Een goed voorbeeld van zo’n partij is Vriemee International Drain Products! Bij dit bedrijf vind je jaren en jaren ervaring op het gebied van drainage: ze leveren en produceren hoogwaardige drainageoplossingen.

Bekijk drainagebuizen van Vriemee >

Meer informatie over drainage

Ga je voor het eerst een drainagesysteem aanleggen? Dan komt wat professionele hulp soms wel van pas. Afgezien van correct gebruik van drainagebuizen zijn er wel wat meer haken en ogen waar je op moet letten. Ook daar kunnen de professionals van Vriemee je mee helpen. Neem gerust contact op en voel je vrij om je drainageplan met ze door te spreken. Zo weet je zeker dat je jaren vooruit kunt met jouw nieuwe drainage!