Het is het kloppende hart van al je elektra in huis: de groepenkast, ook wel meterkast of stoppenkast genoemd. Een onderdeel van je huis waar je zeker wel wat aandacht aan mag besteden! Een slecht onderhouden groepenkast brengt namelijk gevaren met zich mee; er bestaat de kans dat je elektronica in huis meer vermogen vraagt dan je groepenkast kan leveren. Sommige groepenkasten zijn zelfs zo oud dat ze bijvoorbeeld geen aardlekschakelaar bevatten. Levensgevaarlijk! Is jouw groepenkast nog up-to-date, is hij aan de nodige aanpassingen toe, of moet hij zelfs compleet vervangen worden? Je ontdekt het in deze blog!

Redenen om je meterkast te vervangen

Waarom zou je er überhaupt over nadenken om je groepenkast te vervangen? Nou, zeker als je een wat ouder huis betrekt, is het de moeite waard om je meterkast eens goed te inspecteren. Dikke kans dat je verouderde elektra aantreft! En dat kan vervelende problemen met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat je groepenkast niet beveiligd is naar moderne standaarden, of sluit het geleverde vermogen niet meer aan op alle apparatuur die je tegenwoordig in huis aantreft.

Wanneer is het echt tijd om je meterkast te vervangen?
  • Als het vermogen van je elektrische apparaten niet meer ondersteund wordt
  • Als de elektra in je meterkast zichtbaar verouderd is
  • Als je een krachtgroep toe wil voegen
  • Als je de meterkast wilt verplaatsen.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Is je groepenkast nog in prima staat, maar merk je dat het aantal groepen niet toereikend is? Of zitten er bijvoorbeeld te veel zware apparaten op één groep? Dan kun je er ook voor kiezen om nieuwe groepen toe te voegen aan de bestaande meterkast. Als die dat qua opzet toelaat, tenminste! Is er geen ruimte meer om uit te breiden, dan wordt het toch tijd om je groepenkast te vervangen door eentje die meer vermogen aankan.

Ook als je apparaten aan je huishouden toevoegt die krachtstroom nodig hebben, zoals een warmtepomp, een jacuzzi of een oplaadpunt voor je elektrische auto, dan is het soms nodig om je groepenkast te vervangen. Een krachtgroep kan je namelijk alleen maar plaatsen in een zogenaamde 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Als je niet thuis bent in de wereld van elektra, dan is het ingewikkeld om het juiste merk te kiezen voor je nieuwe groepenkast. Waar let je op, en wat zijn nou echt merken waar je op kan bouwen? Wil je gaan voor een gerenommeerd merk met Nederlandse roots dat al sinds de jaren topproducten op het gebied van elektra maakt, kies dan voor een groepenkast van ABB HAF. Al hun groepenkasten zijn voorzien van het KEMA-KEUR keurmerk en voldoen dus aan de hoogste veiligheidseisen. Bij Elektro-kopen.nl vind je het volledige assortiment van ABB HAF online; makkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Bekijk ABB HAF groepenkasten bij Elektro-kopen.nl

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Voor je jouw nieuwe groepenkast gaat bestellen, is het slim om goed na te denken over de inrichting ervan. Je wil natuurlijk dat je nieuwe meterkast vanaf dag 1 perfect aansluit op de stroomvraag in huis, en dat hij ook berekend is op de toekomst! Bereken dus goed het vermogen van de verschillende apparaten in huis, en verdeel ze slim over de groepen in je meterkast. En weet je niet goed waar je op moet letten? Neem dan een erkend elektricien in de arm die je hiermee kan helpen. Vragen die om de hoek komen bij het inrichten van je meterkast, zijn:

  • Hoeveel groepen zijn er nodig om de apparatuur in huis optimaal te laten werken?
  • Is een 1-fase groepenkast voldoende of ga je voor een 3-fase model?
  • Hoeveel aardlekschakelaars heb je vervolgens nodig, en hoe verdeel je de groepen hieronder?
  • Zijn er speciale onderdelen die je wil toevoegen, zoals een krachtstroomgroep of een beltrafo?

Je groepenkast aan laten sluiten

Een groepenkast aansluiten is niet iets wat iedere thuisklusser zomaar zelf kan doen. Daar zul je een professionele elektricien voor moeten inhuren! Zo’n specialist kan de stroom van de verdeelkast afhalen, en ervoor zorgen dat je nieuwe groepenkast vakkundig aangesloten wordt. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties, tijdens de installatie en in de toekomst. Bijkomend voordeel is dat de elektricien mee kan kijken naar de inrichting van de groepenkast: zo weet je zeker dat die 100% veilig in elkaar steekt!