Heb jij of één van jouw gezinsleden een beperking of handicap? Dan is vervoer bij jullie thuis ongetwijfeld een veelbesproken topic. Want: hoe zorg je ervoor dat iemand met een beperking veilig van A naar B komt, mét de benodigde hulpmiddelen? Vaak is er aangepast vervoer nodig: een normale auto is vaak lastig te bedienen voor iemand met een handicap, en biedt meestal niet voldoende plek om een hulpmiddel in te vervoeren. Rolstoelauto’s zijn dan dé oplossing: een aangepaste auto, die volledig ingericht is voor veilig en praktisch vervoer van iemand met een beperking. Wat is er allemaal mogelijk, en waar let je op als je een rolstoelauto gaat kopen?

Zelf rijden of gereden worden?

De eerste vraag is of degene met de beperking zelf achter het stuur wil, of slechts vervoerd wil worden. Wil je met een beperking zelf gaan rijden, dan zul je je altijd moeten laten keuren door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Net zoals elke andere bestuurder! Word je rijgeschikt bevonden, dan kunnen de specialisten bij het CBR ook helpen met eventuele aanpassingen die nodig zijn aan de auto.

Wil je een auto die alleen geschikt is voor het vervoer van een gehandicapte? Dan is het natuurlijk van belang hoe die persoon in en uit de auto komt. Kan de persoon in kwestie de rolstoel verlaten en plaatsnemen op een stoel, of is het belangrijk dat de rolstoel inclusief gebruiker ingeladen kan worden? Het zijn allemaal vragen die het vereiste design van je rolstoelauto beïnvloeden.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het zal je verbazen hoeveel er eigenlijk mogelijk is op het gebied van auto-aanpassingen. Aan iedere beperking is er wel een mouw te passen! De mogelijkheden zijn de afgelopen jaren enorm uitgebreid, waardoor reizen met een beperking veel makkelijker is geworden. Van een simpele handgreep, tot een compleet liftsysteem of een aangepaste besturing van je auto: vraag ernaar bij een gerenommeerd autobedrijf dat zich specialiseert in aangepaste auto’s en geef jezelf je vrijheid terug. Bij auto-aanpassingen kun je onder meer denken aan:

  • Gaspedaal op links (of andere pedaalaanpassingen)
  • Handbesturing
  • Dubbele besturing
  • Draaischijf
  • Oprijplaat of -goot
  • Kofferbaklift, lier of ander hefsysteem
  • Rolstoelverankeringssystemen
  • Verlaagde bodem of verhoogd dak

Je bestaande auto aan laten passen

Zijn jullie heel tevreden met jullie huidige auto, en zijn er slechts een aantal aanpassingen nodig om er weer veilig mee de weg op te kunnen? Vaak kunnen ook bestaande modellen zo getweakt worden dat je er als gehandicapte goed mee uit de voeten kan. Zeker als het om een bestelauto, of een grotere gezinsauto gaat. Overleg met een specialist wat er mogelijk is met jullie huidige auto, en laat je verrassen!

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Kies je voor een bestelauto als rolstoelauto, dan kun je in veel gevallen ook profiteren van belastingvoordelen. Té interessant om je niet in te verdiepen! Als je volledig afhankelijk bent van je rolstoel en niet ergens heen kunt zonder je rolstoel met je mee te nemen, dan betaal je in veel gevallen minder wegenbelasting én minder BPM voor je rolstoelauto. Vraag naar de voorwaarden van dit moment bij de Belastingdienst en ontdek hoe je ook hier gebruik van kunt maken!

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

Een rolstoelauto kopen betekent niet dat je per se voor een hagelnieuw model moet gaan. Natuurlijk geeft een nieuwe auto een zeker comfort en is het een prettige luxe, maar er zijn ook veel occasions beschikbaar! Dat scheelt een behoorlijke duit op de kosten van jouw aangepaste vervoer. En is de occasion die jij op het oog hebt, nog niet helemaal ingericht naar jouw specifieke wensen? Dan is het vaak eenvoudig om de auto precies voor jou op maat te maken.

Benieuwd wat een rolstoelauto jou kan brengen? Bij Kikkert Rolstoelauto’s staan er altijd tal van rolstoelauto’s voor je klaar. Nieuw, of tweedehands! Bekijk het huidige aanbod online of informeer naar de mogelijkheden via hun website. Ze helpen je graag aan een rolstoelauto op maat!