Het onderhouden van je houten vloer is niet langer iets dat alleen uitgevoerd kan worden door een professional. Je kunt het namelijk ook zelf! Hoe? Wij leggen het je in het kort uit, zodat jij jouw houten vloer kunt onderhouden, waardoor deze er weer als nieuw uitziet en weer jaren mee kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er gekeken worden wat voor onderhoud nodig is. Is de vloer slechts een beetje vies? Dan volstaat het dagelijks onderhoud waarschijnlijk (het stofzuigen en dweilen van de vloer) We noemen dit dagelijks onderhoud, maar in principe kan dit eens per week of eens per twee week uitgevoerd worden. Periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer terug te laten keren in een mooiere staat. Maar als je te maken hebt met beschadigingen, verweringen of gebruikssporen, kun je het beste gaan voor renovatie: het schuren en opnieuw lakken of oliën van je houten vloer.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

  • Lakvloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met behulp van een intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd en/of zitten er beschadigingen of gebruikssporen op? Dan kun je het beste gaan voor renovatie. Dit doe je in drie stappen.

  1. Voer het dagelijkse onderhoud uit. Hiermee zorg je ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is.
  2. Schuur de gehele vloer. Begin met een groffe korrel schuurpapier en werk in verschillende schuurgangen richting een fijne korrel schuurpapier. Zo behaal je het mooiste resultaat.
  3. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan. Laat het geruime tijd drogen.

Wat heb je nodig?

Natuurlijk heb je het juiste gereedschap nodig bij het onderhouden van je houten vloer. Zo heb je voor het dagelijkse onderhoud bijvoorbeeld een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Voor het periodieke onderhoud geldt dat je de juiste reinigers, polishers en/of onderhoudsoliën nodig hebt. Voor renovatie geldt dat je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig hebt.

Onze tip bij het kiezen van de juiste reinigers, lakken en/of oliën is: kies ze allemaal van één merk. Zo weet je zeker dat ze het beste met elkaar werken. Ga het liefst ook goed na met welk merk je vloer momenteel behandeld is.

Vloeronderhoudswinkel

Ga je zelf jouw houten vloer onderhouden en ben je op zoek naar de juiste oliën, lakken en het beste gereedschap? Dat kun je tegenwoordig prima online vinden. Zo zijn er veel webshops die de onderhoudsproducten van de meest gerenommeerde merken aanbieden voor zeer goede consumentenprijzen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje Vloeronderhoudswinkel.